Dromenvanger maken
We gaan je uitleggen hoe je een dromenvanger moet maken!
Wat heb je nodig?
- een ronde ring, In een hobbywinkel verkopen ze vaak ringen van hout of metaal. Je kunt ook een ring buigen van dik ijzerdraad. De uiteinden maak je met tape aan elkaar vast. Als je jouw dromenvanger helemaal ‘puur natuur’ wilt maken, kun je ook op zoek gaan naar een buigzame tak en hier je ring van maken
- dikke wol, of dunne repen leer voor het omwikkelen van de ring. ( ± 3 meter, maar dit hangt af van de grootte van de ring)
- katoen, of ander stevig draad voor het ‘web’. ( ± 4½ meter, maar dit hangt af van de grootte van de ring)
- kralen, waarvan enkele met een groot gat voor het bevestigen van de veren onderaan de dromenvanger
- veren
- eventueel steentjes, schelpjes, of iets anders wat je mooi vindt.
- wasknijper
- lijm
Hoe moet je het maken?
1. Ring omwikkelen.
Maak een bolletje van de dikke wol, of het leerband. Je wikkelt dit om de ring. Het begin zet je tijdelijk vast met een wasknijper. Als je leerband gebruikt mag het niet gedraaid zitten. Na een aantal keren wikkelen, draai je steeds met je vingers de wol of het band strak om de ring. Zo ga je verder tot de ring vol is. Zorg dat alle windingen goed tegen elkaar aan liggen, zodat er niets meer van de ring te zien is. Mocht de draad toch te kort zijn, knoop er dan weer een nieuw stuk draad aan vast. Als de ring vol is, knip je het bolletje dat je nog over hebt los. Het uiteinde knoop je vast aan het begin van de draad. De knoop plak je vast met een druppel lijm. Leerband plak je ook vast.
2. Het web knopen.
Het knopen van het web van een dromenvanger is wat lastig, maar ook als je het web op je eigen manier knoopt, kun je toch een mooi resultaat krijgen. Neem een stuk draad van ± 2 meter (hangt af van de grootte van de ring). Knoop de draad aan de ring en span hem naar de andere kant. Doe dit een paar keer, zodat er een figuur ontstaat. Rijg zo nu en dan een paar kralen aan de draad. De kralen blijven op hun plek zitten door eerst een druppeltje lijm op de draad te doen. Schuif daarna de kraal over de lijm.
Zoals het weven van het web eigenlijk hoort:
Afhankelijk van de grootte van je basisvorm, schat je in hoeveel draad je voor het web nodig hebt. Als je het goed doet, kun je het hele ‘weefproces’ af met 1 draad. Dit is vaak mooier, omdat je dan geen knopen in je dromenvanger krijgt. Je kunt ook elke ronde met een nieuwe draad beginnen en deze aan de vorige vastknopen. Dat werkt gemakkelijker.
Maak een lus op het uiteinde van het katoen of de stevige draad. Die lus wordt gebruikt om de dromenvanger later aan op te hangen. Knoop de lus aan de dromenvanger vast.
Verder wordt het web steeds met dezelfde steek (halve knoop) gemaakt. Je legt steeds lusjes om de ring op gelijke afstand van elkaar. Je trekt hierbij de draad steeds goed aan, zodat de lusjes de ring goed vasthebben. Als je weer bij het begin bent, heb je de eerste ronde van het web gemaakt.
Nu ga je beginnen aan de tweede ronde. Als je korte draden gebruikt, knoop je een nieuwe draad aan het uiteinde van de vorige draad. De tweede ronde gaat hetzelfde als de eerste, alleen leg je nu je lussen niet om de ring, maar om het midden van de draden van de eerste laag. Je gaat weer net zolang door met lusjes maken totdat je de cirkel weer rond bent Vanaf de derde ronde kun je ook af en toe een kraal rijgen aan de draad waar je mee bezig bent. Op die manier komen er kraaltjes door het web die een patroon kunnen vormen. Zo ga je door tot je in het midden bent gekomen. Zorg ervoor dat er in het midden een opening blijft. Volgens de legende worden goede dromen immers door dit gat geleid en glijden ze langs de veren die je er straks aan maakt naar de persoon die eronder slaapt.
Versiering
Maak aan de onderkant en zijkant drie tot vijf koordjes of leren veters vast. Hieraan bevestig je naar eigen smaak mooie kralen en veren. De veren bevestig je door eerst een kraal met een groot gat over koordje of veter te schuiven. Dan doe je wat lijm aan het steeltje van de veer. Steek deze dan in de kraal. Het is leuk om iets wat voor jou waarde heeft aan je droomvanger te bevestigen. Dit kan van alles zijn: van zelf gevonden schelpen of steentjes tot een voorwerp wat je mooi vindt. Schelpen hebben vaak een gaatje, waarmee je ze aan de dromenvanger kunt bevestigen. Om steentjes kun je een soort netje knopen en ze dan aan de dromenvanger hangen. Op deze manier maak je er een heel persoonlijke droomvanger van. Als hij klaar is hang je hem boven je bed en zal je alleen nog maar goede dromen hebben.
Vergeet niet om je zelfgemaakte dromenvanger in te sturen! De mooiste exemplaren krijgen een plekje op onze site!
Een paar voorbeelden van verschillende dromenvangers zijn:
Maak jouw eigen website met JouwWeb